22 tips for å få mest mulig ut av maten du kjøper

  

22 tips for å få mest mulig ut av maten du kjøper

Visste du at vi kaster omtrent 25% av all maten vi kjøper? Hver av oss hiver rundt 50 kg mat hvert år!

Dette er ikke bare en katastrofe hvis man tenker på sult og miljøaspektet, men det koster oss faktisk en liten formue hvert år.

Les våre tips og bli flinkere til å få
mest mulig ut av maten du kjøper!

Gi kjøtt som blir til overs nytt liv
Forskjellig kjøtt som blir til overs
etter middager – slik som svin, biff
og kylling – kan kappes opp i biter
eller kvernes. Strø over litt krydder
og dytt alt kjøttet inn i store
sjampinjonger, store pastaskjell
eller paprika. Fyll på med en passende
saus, og voila! Du har nå et helt
nytt og rimelig måltid.

Ikke kutt opp den sitronen!
Mange oppskrifter krever bare en liten dæsj sitron. Ofte deler vi opp hele sitronen og så blir den dårlig før vi får brukt den igjen. Istedet, stikk bare et lite hull i den med en tannpirker og skvis ut akkurat den mengden du trenger. Sett tannpirkeren inn i hullet igjen og legg sitronen tilbake i kjøleskapet.

Lag dine egne sauser
Ferdigsauser er dyrt! Produsentene selger knøttsmå porsjonsposer som gjør at prisen holdes oppe. Lag heller dine egne sauser og lagre dem til senere bruk. For spaghettisaus, for eksempel, kan du piske sammen din egen kombinasjon av moste tomater, hive i noen urter (laurbærblad, oregano, basilikum), litt olivenolje og varm sausen hvis ønskelig, og la det småkoke i noen minutter. Nå har du fått din gourmet saus som knuser ferdigsausene på både smak og pris! Sausen kan lagres på flasker.

Få mest ut av frukten du kjøper
Jo sprekere farger frukten har, jo mer sannsynlig er det at den er rik på C-vitamin og andre sunne vitaminer (med visse forbehold..), så generelt er det lurt å velge fargesprakende frukt.

Gi nytt liv til kalkun- og kyllingrestene
Man kan gi liv til kalkun- og kyllingrester ved å male opp eller kutte kjøttet i biter og bruke det i en frisk salat eller til burritos, sammen med bønner, ost, salsa og yogurt.

Utforsk din lokale innvandrerbutikk!
Stikk innom den lokale innvandrerbutikken og la en ny verden åpne seg for deg. Utvalget av grønnsaker er ofte langt bedre, mer eksotisk, kvaliteten er bedre og prisene er lavere. Sjekk også ut krydderhyllene og de forskjellige brødtypene.

En godt bevart cottage cheese-hemmelighet
Visste du at cottage cheese vil holde seg frisk i kjøleskapet mye lengre hvis du lagrer den opp-ned? Ta plastfolie rundt lokket på originalboksen og sett en strikk rundt. Deretter snur du boksen og setter den inn i kjøleskapet. Gjør det skikkelig så det ikke lekker utover.

Vær obs på kjøttprisene
Kjøttprisene varierer kraftig. Se på kilosprisen når du står i butikken. Fryste nakkekoteletter fås ofte fra 35,-/kg, mens fin biff fort kan koste 250,-/kg.

Ha vegetarkvelder
Grønnsaker er ikke bare billigere enn kjøtt, men også sunnere. Vi spiser generelt for mye rødt kjøtt. Forsøk å redusere inntaket til rundt 500 gram i uka hvis du klarer. Sett av en egen vegetarkveld for å øke oppmerksomheten og din egen innovasjon rundt det.

Velg mørke salater
Salat med mørke farger er rikere på næring enn tilsvarende med lyse farger. Romanosalat, for eksempel, inneholder fem ganger mer betakaroten og seks ganger mer C-vitamin enn isbergsalat. Ruccola, brokkoli, brønnkarse, spinat og grønnkål er enda mer næringsrik.

Ikke kast bananene
Ikke fortvil hvis bananene dine får noen brune prikker på skallet. De råtner ikke, det er en indikasjon på modenhet. Hvis familiemedlemmer ikke er villige til å spise dem når de er litt brune, skjær de opp eller mos dem, legg til en teskje sitronjuice og frys dem i en zip-pose. Du kan få bruk for dette til muffins, milkshakes og kaker ved en senere anledning.

Et annet banantips er å lagre dem mørkt i romtemperatur, ikke i kjøleskapet. På den måten holder de seg lengst.

Kjøttdeig er alltid billigere enn karbonadedeig
Dette visste du nok, men det er fort gjort å plukke med seg feil. Husk forøvrig alltid å sjekke prisen – enkelte steder koster 500 grams pakker under 30 kroner, andre steder koster 300 grams pakke over 40 kroner. Kyllingdeig er forøvrig billigst og kan brukes til mye av det samme som vanlig kjøttdeig.

Kjøttrester gir mange muligheter
For kjøttrester: Skjær kjøttet i tynne remser og server med for eksempel en agurksaus og løk i varme pitabrød, eller legg de på en seng av grønnsaker servert med pepperrotdressing.

Server pappvinen i vinkarafler
Å kjøpe inn vin til en større middag kan koste en del. Så bruk pappvin, men server den i vinkarafler ved middagsbordet.

Ikke kast eggehviten!
Hvis du lager noe som bare krever eggeplommen, ikke kast eggehviten. Plasser dem i en isbitform og legg dem i fryseren. Dagen etterpå, når de er ferdig fryst, kan du legge dem i en zip-pose (i fryseren) for fremtidig bruk. Bruk denne tankegangen hver gang du hiver matrester i avfallsdunken.

Fargen på egg har ikke noe å si
Brune eller hvite egg? Fargen på skallet påvirker ikke kvaliteten, så gå for hvite egg da disse normalt er billigst.

Lær fra kinesiske restauranter
Kylling du får til overs kan kuttes opp i terninger og wokes sammen med grønnsaker som bønnespirer, sopp, paprika, selleri og annet friskt.

Fra Meatloaf til omelett
Hvis du har noe Meatloaf (kjøttbrød) til overs, kan det smuldres opp og blandes inn i en omelett med litt ost. Dette gjelder forøvrig mye annen mat også. Det er mye som passer med omeletter.

Ikke kast ris som blir til overs
Bruk risen som blir til overs til middag neste dag. Stek/friter risen og server den sammen med vårløk, erter, skinke eller annet kjøtt, og kanskje et egg eller to.

Reduser bruken av engangsposer og spar både penger og miljø
Engangsposer man bruker til å lagre mat i blir fort dyrt og lite miljøvennlig. Forsøk å minimere bruken disse posene ved å ta vare på glass og plastikkbeholdere du får når du kjøper noe på butikken. Vask dem og ha matrester i disse.

Brokollistammen – litt tricky, men kan brukes
Vanligvis kaster man brokollistammen, men de kan faktisk kokes forsiktig over tid som en grønnsaksbuljong, sammen med rent skrell fra gulrøtter og andre grønnsaker. Alternativt kan du dampkoke dem og lage mos av dem til bruk i sauser og supper.